Jdi na obsah Jdi na menu
 


Meditace
Bez relaxace to dlouho nepůjde!
Každý z nás má tendenci zapadat do vzorců a stereotypů v chování i myšlení. Tyto cyklické aktivity nás ženou neustále dopředu, aniž bychom viděli, co je napravo, co je nalevo. Aniž bychom vnímali své pocity a řešili své emoce. Jdeme stále dál a postupně se vytrácí rozlišovací schopnost vnímat realitu a přítomnost. Situacím podléháme a přisuzujeme jim podstatnou úlohu, i když jejich vliv a síla s odstupem času nejsou tak silné. Často ani nejsme schopni rozeznat napětí a únavu. Nebo ji naopak vnímat umíme, ale stále se snažíme stimulovat organismus pro další výkon. Na svá bedra si nakládáme nové věci a běžíme za nějakým cílem. Pro mnoho lidí je cílem majetek a mít se dobře. Na tom není nic špatného. Jen s tím rozdílem, že něco vlastnit v nás vyvolává další touhu a tak zvyšujeme svoji výkonnost, abychom dosáhli opět nového cíle. Málokdy se stává, že je člověk spokojený. A přitom spokojenost je jedním ze základních pravidel jógy. Být spokojený s životem jaký je, jak je to v danou chvíli možné. To neznamená vzdát se majetku a nemít cíle. Ale je potřeba nalézt míru. Často si říkáme, že zvládneme víc a víc. Když si však nedokážeme přiznat, že v daný okamžik už to nejde a stále se ženeme dopředu, může nám to spíše ublížit, než abychom si pomohli. Než abychom zvládali více. Člověk, který odmítá odpočinek a myslí si, že je to luxus, který on právě nepotřebuje, je na omylu. Jste-li unavení, nemáte-li energii či jste-li permanentně ve stresu, mohou se postupně začít dít ve vašem životě nejrůznější komplikace.
  • Ztrácíte chuť do čehokoliv a musíte se ke všemu nutit (to nesouvisí s leností).
  • Děláte chyby jak v práci, tak třeba v dennodenním životě. Přecházíte chyby, které děláte a snažíte se je nerespektovat. Postupně uvádíte do kolotoče příčiny a důsledku. Nepoučením z chyb se situace zhoršují a vracejí se v nových příkladech, aby se člověk zastavil, poučil a následně již chybu neudělal.
  • Jste podráždění, nervózní a rádi vyvoláváte konflikty, či se hádáte. Nejste schopni přijmout názory druhých, a tím celou situaci zhoršujete. Nemáte od sebe a okolí odstup a jednáte zbrkle.
  • Žijete v napětí a nepohodě, radost ze života se objeví málokdy.
  • Cítíte strach, vztek a zlost. Tyto emoce se mohou začít projevovat postupně i ve vašem zdravotním stavu.
  • Mohou se objevit i závažnější psychické problémy, např. deprese, nespavost, syndrom vyhoření.
  • Aniž byste cokoliv tušili, při dlouhodobé psychické zátěži, napětí, stresu a nespokojenosti, ve vás klíčí „zárodky zdravotních problémů“ na buněčných úrovních. Přes psychiku se postupně tato negativa současné doby začínají projevovat na fyzickém zdraví. Obranyschopnost organismu již nezvládá naplno svůj úkol a začne tak ochabovat. Není divu. Nedopřáli jsme jí žádný klid na regeneraci. Nic není nevyčerpatelné a tak tělu začne chybět relaxace. Odolnost vůči přirozené hladině stresu (tuto hladinu pro život potřebujeme) je postupně dlouhotrvajícími napětím snížena a může tak dojít k narušení těch nejzákladnějších funkcí jednotlivých buněk a tkání. Od narušení této základní stavební struktury lidského těla je pouhý krok k jednotlivým orgánům a soustavám.
  • V určitých částech těla se může začít projevovat bolest. My ji ale nechceme respektovat a slyšet. Přemlouváme se, že to nic není, nebo jen něco malého. My to zvládneme. Nepřemýšlíme o tom, co to může být, a nezabýváme se otázkou, kde mohl vzniknout problém. Mohou to být první signály, když nevnímáme únavu a vyčerpanost, které nás začnou upozorňovat na to, že se něco děje!
  • Jedním z nejčastějších problémů současné doby je metabolický syndrom 21. století. Jedná se o narušení buněk celého organismu. Projevuje se vysokým krevním tlakem, srdečními onemocněními, cukrovkou 2. stupně, zvýšeným cholesterolem v krvi nebo v poslední době stále narůstající obezitou. Říká se, že má-li muž v pase více jak 102 cm a žena více jak 88 centimetrů, riziko metabolického syndromu je téměř na 100%. Tato břišní obezita je velice nebezpečná a soudě podle situace na ulicích, je to lidem téměř jedno.
Je potřeba si takto zahrávat se svým zdravím? Nevyplatí se přemýšlet preventivně, než může být pozdě? Nestálo by za to, udělat něco navíc nebo jinak, aby člověk změnil svůj životní styl směrem ke zdravějšímu? Nejsem zastáncem extrémů. Proto ani nedoporučuji diety. (Dieta dokáže způsobit závažné problémy. Rozhodí metabolismus, naruší centrum přirozeného příjmu potravy a tekutin, a tímto narušením si z 90% může být člověk jistý, že zhruba za 10 let má nadváhu a boj začíná. Riziko u lidí, kteří si zahrávají s dietami, je velké). Mým doporučením je přirozený pohyb, umírněnost v jídle a pravidelný odpočinek.
Jóga je ideálním prostředkem pro současnou generaci. Každý si může vybrat z nepřeberného množství jejích stylů. Od těch klidných jako je hathajóga, wellness jóga až k dynamickým: powerjóga, ashtanga jóga, vinyása jóga atd. Navíc jóga učí správnému držení těla, uvolní a protáhne ztuhlé svaly, naučí dýchat a vyčistí tělo. Rozproudí energii a obnoví její zdroje. Velkým účinkem jógových cvičení je „pročištění hlavy“. Tedy ztišení mysli a práce s vědomím. To jsou jen základní účinky pravidelného cvičení jógy. Je to tak moc, aby si člověk udělal alespoň 2 krát týdně čas a věnoval ho sám sobě?
autor: Václav Krejčík